Interjú a Nyári Egyetem szervező priorátusával

A Szent György Lovagrend XXVI. Nyári Egyetemének idén Pécs városa ad otthont. A szervező Baranya Megyei Priorátus vezetőjét, Kristóf Pétert kérdeztük


Milyen programokra számíthatnak a nyári egyetem résztvevői?
Válasz: A középpontba Pécs és Baranya megye kulturális gazdagságát helyeztük, és ennek rendeltük alá az előadások témáit és kirándulásaink célállomásait. A résztvevők ezek alapján sokszínű, mozgalmas és tartalmas programokra számíthatnak. Mindegyik előadónkat úgy kértük fel, hogy magukkal csak egy rövid, 35 perces előadást hozzanak, és hagyjunk több időt a beszélgetésre, diskurzusra. A programban helyet kap fotóművészi vetítés, rendhagyó történelemóra, templomi koncert, valamint egy lovagi torna megtekintése is.
Mit érdemes tudni a rendező priorátusról?
Válasz: A Baranya Megyei Priorátus első lovagjait 1998-ban avatták, a tagság jelenleg mintegy 20 főből áll, köztük elismert professzorok, művészek, szakemberek és vállalkozók. Nagy örömünkre szolgál, hogy majd’ minden évben tudunk magunk közé új rendtestvért fogadni. A priorátus évente 3-5 millió forintnyi adományt gyűjt és juttat el a rászorulóknak. Hagyományosan jó kapcsolatot ápolunk a város más karitatív szervezeteivel, alapítványaival, valamint Böjte Csabával, akit minden évben vendégül is látunk gyermekeivel és munkatársaival.
Mekkora érdeklődésre terveztek? Hány fő jelentkezését várják?
Válasz: Azt már most, a rendezvény előtt több mint két hónappal látjuk, hogy ismét teltházas lesz a rendezvény – ez 40-45 szálló vendéget és 60-70 fő résztvevőt jelent. Szeretnénk, ha a nyári egyetemen minél több fiatal is részt venne, ezért együttműködünk a Kosztolányi Dezső Céltársulással is.
Miben lesz más ez a nyári egyetem az előzőekhez képest?
Válasz: Szellemiségében nem fog különbözni a korábbi nyári egyetemektől, és Pécsre is elhívtunk több olyan előadót, akik már a korábbi egyetemeken is szerepeltek. Azzal, hogy idén Pécs ad otthont a rendezvénynek, elsősorban arra koncentráltunk, hogy a helyi értékeket mutassuk meg a résztvevőknek. Válaszolva a kérdésekre: nem szeretnénk, hogy a helyszínen kívül bármiben is különbözzön a mi programunk – ragaszkodunk az évtizedek alatt elért színvonalhoz és minőséghez.
Milyen szabadtéri tervek, kirándulások lesznek idén? Rossz idő esetére mi a terv?
Válasz: Több kirándulást is tervezünk. Ellátogatunk Mohácsra, valamint Sátorhelyre, ahol az 1526-os emlékparkot tekintjük meg. Egy másik napon a „másik irányba”, Szigetvárra és az Ormánságba kirándulunk, ahol templomok mellett a szigetvári várat, valamint a török-kori kutatások helyszíneit is megtekintjük. Ezekben házigazdánk lovag Szatyor Győző rendtársunk lesz, akit az ormánság művészeként is ismernek. A török-kori ásatásokat személyesen Pap Norbert professzor kalauzolásában járjuk végig, a szigetvári várban vendéglátónk pedig Lebedi János várkapitány lesz. Az esetleges rossz időre esőköpennyel és esernyővel készülünk – nem gondolom, hogy az eső miatt érdemes lenne ezeket kihagyni. Ezeken túl Bikalra is ellátogatunk, ahol a Reneszánsz Élménybirtokot lovag Kollár László tulajdonos fogja megmutatni. Az itteni program keretében részt veszünk majd egy lovagi tornán, valamint egy lovagi lakomán is.
Mi volt az eddigi nyári egyetemi programokban a legkedvesebb emlék, amit biztosan megvalósítanak a helyi priorátusban is idén?
Válasz: Számomra az emberi kapcsolatok a legfontosabbak, így a mi programunknak is része lesz egy ismerkedési est. Mivel a Lovagrend leginkább a karitatív tevékenységeiről ismert, ezért szeretném, ha a nyári egyetemhez kötődően mi is tudnánk valamilyen karitatív tevékenységet végezni. Ezen kívül a nyári egyetem arra is jó alkalom, hogy a Lovagrend megmutassa magát – nagy örömünkre szolgál, hogy fővédnökként köszönthetjük prof. dr. Miseta Attilát, a Pécsi Tudományegyetem rektorát, valamint dr. Őri Lászlót, Pécs alpolgármesterét. Biztosak vagyunk benne, hogy a velük kialakuló kapcsolat hosszú távon mindannyiunk számára értéket fog teremteni.