A Szent György Fogadó, Pécs

A pécsi Szent György Fogadó lesz fontos helyszíne az idei Nyári Egyetemnek. A Fogadó és a Lovagrend kapcsolatának történetéről kérdeztük lovag Kator György nagyprior urat.


Hogyan született éppen a Szent György név a Fogadónak? Kapcsolatban van a Lovagrendi tagsággal a név, vagy csupán véletlen egybeesés?
Feleségem, lovagdáma Katorné Dr. Szabó Annamária volt a névadó. A nagyapámig visszanyúló keresztnevem alapozta meg egyrészt a névválasztást, másrészt Szent György az útonlevők védőszentje is, ezért aktuális, hogy akik úton vannak és nálunk megpihennek élvezzék Szent György védelmét. Előbb nyílt meg a Fogadónk, 1995-ben és később, 1998-ban lettem a lovagrend tagja.
Az 1998-ban megalakult Baranya és Tolna Megyei Nagypriorátus székhelyének ajánlotta fel a Fogadót. Mai napig is a Fogadó a priorátusi székhely?  
A Fogadónkban kialakítottunk egy különtermet, lovagtermet, amely 20 fő  befogadására alkalmas és a mai napig a Nagypriorátusunk székhelye, ahol havi rendszerességgel összejövünk.
Kerültek-e itt megrendezésre az elmúlt 20 évben egyéb Lovagrendi események?
Mivel a terem csak 20 fős, ezért másik termünkben illetve éttermünkben már tartottunk jótékonysági vacsoraesteket, és mikor már ezt is kinőttük, a Palatinusz Szállodában tartottunk jótékonysági rendezvényt, illetve többször a Pécsi Jótékony Nőegylettel közösen a pécsi Tudományegyetem aulájában tartottunk jótékonysági esteket.
A szarajevói katolikus templom felújításának emlékére Eigl Werner Szent György intarziát ajándékozott a Baranya Megyei Priorátusnak, amit azóta is a Szent György Fogadóban őriz a priorátus. Ez hol tekinthető meg a Fogadó épületében? 
A kép a lovagteremben látható.
A Nyári Egyetem alatt milyen funkciókat tölt be a Fogadó, mit érdemes tudni még a Nyári Egyetemre érkezőknek a Fogadóról?
A nyári egyetem ideje alatt 20 szobában közel negyven főt szállásolunk el, reggeli, ebéd és vacsora ellátásban részesítünk és 70 fős különtermünkben lesznek az előadások.

Köszönjük a válaszokat. Sikeres és eredményes Nyári Egyetemet kívánunk!

Az érdeklődőknek a Fogadóról bővebben: www.szentgyorgyfogado.hu

 Forrás: IKT