A XXVI. Nyári Egyetem eredményeiről

Lovagrendünk legjelentősebb éves tudományos eseménye, az idei Nyári Egyetem már egy hete véget ért. A változatos programokban és előadásokban is gazdag Nyári Egyetem élményeiről, és eredményeiről kérdeztük a szervező Baranya Megyei Priorátus vezetőjét, Kristóf Pétert.


Hogy sikerült az idei Nyári Egyetem szakmai és szabadidős szempontból?
A szervezés kezdetén, tavaly ősszel három célt tűztünk ki magunk elé:
  1. Folytatni a 25 éve létező hagyományokat, azaz a lovagkornak új, és mai napon is aktuális aspektusait bemutatni.
  2. Megmutatni a résztvevőknek Pécs szépségeit, valamint megmutatni Pécsnek a Lovagrendet.
  3. Minőségi és tartalmas programot összeállítani.
Úgy gondolom, hogy mindegyik pontnak megfeleltünk, hiszen 18 előadónk, valamint a három helyre szervezett kirándulások mind-mind a hármas cél szellemiségében kerültek megvalósításra. Továbbá fővédnökként köszönthettük prof. dr. Miseta Attilát, a Pécsi Tudományegyetem rektorát, valamint dr. Őri Lászlót, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármesterét. A nyári egyetem ünnepélyes megnyitójáról a helyi sajtó is beszámolt, a záró eseményhez kapcsolódóan pedig a Kossuth Rádió élő adásban foglalkozott a nyári egyetemmel.
Itt szeretném megragadni az alkalmat, és megköszönni támogatóinknak, hogy segítették a nyári egyetem megvalósulását: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szent György Fogadó, Autopark Kft., Csofém Bt., Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok, Dr. Komlódi András ügyvédi iroda.

Mik a visszajelzések a résztvevőktől?
A sok embert megmozgató eseményeknél előfordul, hogy valaki lemarad valamelyik résztvevői listáról, esetleg eggyel kevesebb teríték kerül az ebédlő asztalra – ilyen apróságok nálunk is előfordultak. Ugyanakkor a résztvevőktől minden esetben pozitív visszajelzést kaptunk. Bizonyos szempontból szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a szálláshelyek, az étkezések és az előadások is egy helyszínen, a pécsi Szent György Fogadóban voltak, így a résztvevőknek nem kellett a különféle helyszínek között ingázni.

Szervezőként hogyan látod, milyen igények fogalmazódtak meg a résztvevőkben?
A nyári egyetem résztevőinek nagyjából fele évek óta jár a mindig más helyszínen megrendezésre kerülő programokra, így bizonyos tekintetben egy összeszokott társaságról van szó. Szervezőként azt láttam, hogy ők már egymás miatt is járnak a nyári egyetemekre, így különös igényeik nem fogalmazódtak meg. Ugyanakkor figyeltünk arra is, hogy a résztvevőknek legyen lehetőségük egymás jobb megismerésére, mélyebb beszélgetésekre és szó szerinti kikapcsolódásra. A programot ezek figyelembevételével állítottuk össze.

Hogyan tovább a priorátus életében a Nyári Egyetem után? Milyen terveitek vannak a jövőben?
A nyári egyetem előkészítse és lebonyolítása mindenképpen egy nagy feladatnak tekinthető a priorátus életében, de ez nem jelenti azt, hogy megszokott tevékenységünket ne folytatnánk. Szeptember elején rendszeresen részt veszünk a szentkúti búcsún (Délvidék, Doroszló), október 23-án a Pécs melletti Keszüben megemlékezünk az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, advent idején pedig ételt osztunk rászoruló testvéreinknek. Ezek mellett lovagtársaink egyéni szinten is teszik a dolgukat.

Mit üzennétek a jövő évi szervező priorátusnak, mi a legfontosabb tanács?
A pécsi nyári egyetemet egy kisebb csapat szervezte: lovag Szatyor Győző, lovag Árvai András, lovag Kator György, lovag Undi Barna és jómagam. Mindenkinek megvolt a felelősségi köre, amelyért önállóan felelt. Így nem egy ember nyakában volt minden feladat. Ez sokat segített a lebonyolításnál is, hiszen a résztvevők is tudták, hogy milyen kérdéssel kihez lehet fordulni. Ami szerintem fontos az a helyiek és a Lovagrend iránt érdeklődők, valamint a fiatalok bevonása. A jövő évi nyári egyetem szervezőinek azt javaslom, hogy erre fordítsák a lehető legnagyobb figyelmet.

Kristóf Pétert, a pécsi Nyári Egyetem kapcsán a Lovagrendünkről is meginterjúvolta a Kossuth Rádió. A felvétel meghallgatható  itt.
Köszönjük a nagyszerű szervezést, az emlékezetes programokat, a priorátus munkáját!

Forrás: IKT