Visegrádon tartották az idei Balassi-misét

A kardszentelő istentisztelet Visegrádon a Keresztelő Szent János-templomban került sorra január 23-án. A misén a főpap megáldotta azt két szablyát, amelyet február 14-én, Bálint napján Budapesten adnak át egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak. A Balassi Bálint-emlékkardot ebben az évben a XXIV. alkalommal nyújtják át. A visegrádi Balassi-misén díszőrséget adott a Szent György-lovagrend katonai hagyományőrző tagozata.
Molnár Pál alapítványi elnök köszönetet mondott a főtisztelendő püspöknek, plébánosnak és a város vezetőjének, a Szent György Lovagrend kancellárjának, Cseke Lászlónak, majd bejelentette, hogy a következő Balassi-mise valószínűleg Révkomáromban lesz.

Forrás: gondola.hu

Ételosztás Egerben

A Szent György Lovagrend tagjai 100 adag meleg ételt osztottak ki Egerben a rászorulóknak a Vörös Kereszt Heves Megyei Szervezete tagjainak segítségével 2020. január 17-én. A hideg időben a forró gulyásleves az utolsó cseppig elfogyott.

Lélekharang a nyíregyházi Hősök temetőjében

Tizenhárom éve nem múlhat el úgy a halottak napja, hogy a Dugonics utcai temetőbe ne gyúljanak fel a mécsesek lángjai, s ne emlékezzenek azokra, akik az I. világháborúban vesztették életüket, s Nyíregyházán, a Hősök temetőjében nyugszanak. Az idén sem volt ez másképp, szombaton azonban a lélekharang is megkondult az egykori barakk-kórház mellett lévő temetőben nyugvó 2800 katonáért.A több mint 100 éves haranglábat és a lélekharangot a visegrádi Szent György Lovagrend, a sóstóhegyi Igrice Egyesület, a megyei temetkezési kft. és az önkormányzat közös összefogásával állították fel a Hősök temetőjében, Nyíregyházán.

Az elesett katonák lelki üdvéért liturgiát mutatott be Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, a harangot Szentesi Csaba görögkatolikus tábori lelkész áldotta meg.

Forrás: https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megkondult-a-lelekharang-a-hosok-temetojeben-3498762/

A szablyavívás mecénása - Zetényi Csukás Ferenc lovag

 Zetényi Csukás Ferenc a Dél Alföldi Nagypriorátus Szegedi Priorátusának tagja, a szablyavívás mecénása és egyik atyjának leszármazottja, tisztelettel elhívja a rendtársakat

XVIII. Emlékülését tartotta az Egri Nagypriorátus

Tizennyolcadik emlékülését tartotta 2019. május 25-én a Szent György Lovagrend Egri Nagypriorátusa.

Cikk folytatása

Cipőket és blúzokat adtak át Békéscsabán

Blúzokat és százötven pár vadonatúj cipőt adományozott hétfőn a visegrádi Szent György Lovagrend a Meseházban működő szlovák klub tagjainak, valamint BSZC Szent-Györgyi Albert középiskola iparművészeti tagozatos tanulói számára.

Cikk folytatása

Kossuth-díjat kapott lovag Mihály Gábor

Nemzeti ünnepünk alkalmából Áder János államfő Kossuth-díjat adományozott Mihály Gábor Munkácsi Mihály díjas szobrászművésznek, a Szent György Lovagrend Budapesti Nagypriorátus tagjának,

Cikk folytatása

Újabb támogatás a Beregszászért Alapítványtól

A nyíregyházi székhelyű Beregszászért Alapítvány idén már több kárpátaljai iskolát, könyvtárat és orvosi rendelőt támogatott részben saját erejéből, részben más civil szervezetek, elsősorban a Szent György Lovagrend Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Priorátusa segítségével.

Cikk folytatása

Elhunyt dr. Renn Oszkár, Heves-Borsod-Nógrád megye nagypriorja

Elhunyt dr. Renn Oszkár, Heves-Borsod-Nógrád megye nagypriorja
 

Megrendülten, szomorú szívvel, de isten akaratában megnyugodva értesítelek benneteket, hogy lovagrendünket pótolhatatlan veszteség érte. Életének 86. évében elhunyt lovag dr. Renn Oszkár, Heves-Borsod-Nógrád megye nagypriorja. 

Cikk folytatása

Sopron Kiváló Pedagógusa-díjat kapott lovag Dr. Kovács András

Sopron Kiváló Pedagógusa-díjat kapott lovag Dr. Kovács András