Palotajátékok

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok hazánk legrangosabb, és méreteit tekintve is legnagyobb középkori fesztiválja, mely minden év júliusának második hétvégéjén kerül megrendezésre.

1000-nél is többen érkeznek Olaszországból, Lengyelországból, Szlovéniából, Németországból, Csehországból, Szerbiából és persze hazánkból is a kosztümös lovagok, zenészek, mutatványosok, táncosok, íjászok – a korszak reprezentánsai, hogy három napon át a középkor bűvöletében fogadják az idelátogató nagyérdeműt.

1985-ben szerveztünk először Palotajátékokat Visegrádon, s hatalmas meglepetésünkre azonnal kiderült, hogy rengeteg embert érdekel a középkori hadászat, kultúra és életmód hazánkban.
Ez olyannyira igaz, hogy azóta egyetlen év sem telt el játékok nélkül, s mára büszkén jelenthetjük, hogy

Közép-Európa egyik vezető történelmi rendezvénysorozata.

Elérhetőségek:

Tel.: +36 30 933 7749 / +36 26 397 188, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Weboldal: palotajatekok.huLovagi Torna

Áprilistól-októberig a Salamon-toronyban szerda és szombati napokon, októbertől-márciusig pedig a Palotaházban szombatonként 
kerül megrendezésre az egész országban egyedülálló programunk, a lovagi torna. A program során visszarepítjük Önöket a közel sem sötét, sokkal inkább csillogóan sokszínű középkorba.
A Szent György lovagrend tagjai egy látványos lovagi tornán mutatják be, hogy miképpen küzdöttek a harcosok a király és a királyné kegyeiért a 14. századi Visegrádon.
A programok kezdetén egy királyt és egy királynét választanak a lovagok a közönség tagjai közül, akiket királyi palástokba öltöztetnek és megkoronáznak.
A király felszólítására bevonulnak a lovagok, akik középkori fegyvereikkel célzó és bajvívó tudásukat bizonyítják a királyi párnak és meghívott vendégeiknek.
A párviadalok valósághűen és izgalmasan, esetenként humorral idézik fel a középkori lovagok bátorságát és vakmerőségét. Műsorainkat királyi vadászölyv reptetése is színesíti.
A műsor zárásaként vendégeinknek lehetősége nyílik a középkori fegyvereket a lovagok segítségével kipróbálni.
A bemutató előtt vagy után lehetőséget biztosítunk étkezésre a Reneszánsz Étteremben.
Programjainkat 30 főtől bármely időpontban megrendezzük. A bemutató magyar, német, angol és olasz nyelveken folyik, egyéb más nyelveken tolmács segítségével történik a műsor levezetése.
 Az Apródképző már évek óta egy különálló műsorszámot alkot a Palotajátékok programjában. A 6 és 16 év közötti apródok körülbelül 10 perc leforgása alatt bemutatják a közönségnek, hogy mit tanulnak az adott évben.
  Az előadás során három csoportba rendeződve (apródok, fegyverhordozók és fegyvernökök) mutatják be, íjászattal és kardforgatással, hogy az előző évhez képest mennyit fejlődtek.
   Az íjászatnál csoportok szerint és fejlettségi szintjükhöz is mérten egyre nehezebb formában próbálják meg eltalálni a céltáblát. Az apródok miután egyenként ellőtték nyílvesszőiket, máris indulnak harcolni vászonfegyvereikkel. Ez alatt a fegyverhordozók már az íjászatnál, a látványos térszerkezetbe rendeződésük után, már be is mutatják mennyire fontos, hogy odafigyeljenek csapattársaikra. A fegyvernökök futás közben kört alkotva lövik ki nyílvesszőiket, aminél egyszerre kell figyelni, a csapattársától való távolságra, a kör szabályosságára, a célzásra, hogy melyik lábról fogja ellőni a nyílvesszőt és futás közben a nyílvessző betöltésére.